Hoppa till huvudinnehåll

Seminarieserie, våren 2020, tema 'Hotet mot demokratin'

Aktuella seminarier

Varför vi älskar att hata Sverigedemokraterna.

Anders Hellström är docent i statsvetenskap och lektor vid institutionen för Globala Politiska Studier, Malmö Universitet och verksam vid migrationsforskarinstitutet (MIM) vid samma universitet. Han har forskat om Sverigedemokraternas ideologiska position i svensk politik.

Fira internationella kvinnodagen med oss! Eva Bonde, chefredaktör för tidskriften Historiskan, föreläser om bristen på kvinnor och kvinnors perspektiv i historieskrivningen. Varför ser det ut så och hur påverkar det oss i dag? Vad kan vi göra för att skapa en mer jämställd historieskildring? Panelsamtal med intressanta gäster. Vi bjuder på fika och skålar för de nya Wikipediasidor och ändringar som har skapats under EqualEslöv. 

Gratis!

Projektet är ett samarbete mellan Eslövs kommun och Herbert Felixinstitutet.

Hotet från staden. Löftet om landet.

Ann-Sofi Ljung Svensson är lektor i litteraturvetenskap vid Malmö universitet. Hon arbetar förnärvarande med ett forskningsprojekt om landsbygdsidyllen som en subversiv genre i svensk litteratur under 1900-talet och fram till idag.

Sprider sig Sölvesborgssmittan?

Det har länge funnits en samsyn i svensk kulturpolitik. Men nu växer en annan syn fram i vissa svenska kommuner, men också i andra länder, inom högerkonservatismen. Såväl kultur som media inskränks och styrs av politiken om det så handlar om vad som är rätt konst, vad som får skrivas i tidningar eller vad som ska finnas på bibliotekshyllorna. Hur påverkar en sådan kulturpolitik demokratin och det fria samtalet? Vad ser vi för hot idag och vad kan vi göra åt det?