Hoppa till huvudinnehåll

Seminarieserie, hösten 2019, tema 'Vi och dom'

Aktuella seminarier

Hjältar skurkar och vanligt folk – Vi-och-dom-skapande i ett diskussionsforum på nätet

Carina Tigervall redovisar ett antal utdrag från ett diskussionsforum kallat ”Sverigesidan”, där bilden av Vi och Dom framträder på ett tydligt och ofta brutalt sätt. Utdragen från ”Sverigesidan” tolkas genom samhällsvetenskapliga teorier, med tonvikt på språkets och berättandets potential att forma människors världsbilder,

Carina Tigervall är filosofie doktor i Sociologi samt lektor på Socialhögskolan i Lund.

Innanförskapet och Normbevararnas Intresseförening

Linda Leveau har lång erfarenhet av att inspirera och rusta verksamheter till att bli mer normmedvetna och professionella i sitt bemötande. Hon är författare till flera material kopplat till antidiskriminering.

Denna humorfyllda föreläsning erbjuder en fartfylld och tankeväckande genomgång av vilka gräddfiler Innanförskapet avnjuter och hur Normbevararnas Intresseförening (NbI) kan utmanas i det lilla och i det stora.

Fria kåserier på temat "vi och dom"

"Kalle Lind växte upp i Eslöv men försöker att inte vara för stöddig för det. Han kallar sig diversearbetare i kulturbranschen, skriver krönikor i Sydsvenskan, hörs i P4 och i podden Snedtänkt, syns ibland i teve, har skrivit närmare tjugo böcker."

På Herbert Felixinstitutet har han blivit ombedd att kåsera runt begreppen "vi och dom".

Hur påverkar AI vår syn på varandra?

”AI har börjat att betraktas som en så kallad livsform och som en följd av det diskuteras hur moral bör användas i kontakt med AI. Kan man förolämpa en maskin? Bör man vara artig mot en maskin? Är min Google-assistent närmare mig än en människa från en annan kultur? Hur påverkar detta oss som människor och hur påverkar det interaktionen människor emellan? Synen på AI väcker behov av att lyfta vår syn på människan och hennes värde.”